5 Şubat 2010 Cuma

Ara Öğünlerede Atiştirma

Atıştırmak hangi durumlarda doğru . Atıştırarak sağlıklı yaşanır mı? Hemen hemen pek çoğumuzun atıştırmalıklarla arası pek iyi. Bu da haliyle bizlere fazladan giren kaloriler ve sağlıksız beslenme demek.

Evet özellikle diyet yapanlar için ara öğünler önemli. Sağlıklı bir diyette olması gerekenlerden biri de muhakkak ki ara öğünlerdir. Normal öğünlerde tam doymamak ve ara öğünlerde de sadece açlığı yatıştırmak için diyetimizi uygulayacağız. Tabi bunu abartmamak lazım. Atıştırma denince tatlı, yağlı vb… şeyleri atıştırırsanız bu ne diyet olur ne de zayıflama…

Şimdi bir kavramdan bahsetmek istiyorum.Yabancı literatürde ?oral fixation? denilen bir kavram vardır. Bu da, eğer sözcük sözcüğe çevirirsek ?ağız yoluyla tedavi edimi? demek. Özünde pek de yanlış bir çevirme olmaz.Çünkü bunun aslı şudur: herhangi duygusal anımız, ki bu uyku arasındaki sıkıntı dahi olabilir, üzüntülerimiz olabilir, sevinçlerimiz vs., bizi yüksek oranda oral fixation a iter.Sözgelimi birimiz şarkı söyler, biri küfreder, biri bir kutu bira içer ya da benim gibi iştah sahipleri de mamaya koşar.

Bu konu hakkında kendimize hakim olabilmemiz gerçekten yüksek bir irade ister.(konu yalnızca atıştırmayla sınırlandırılmamalıdır) İşte genellikle iradesi kuvvetsiz kimseler fazla kilolara, hatta bazen obeziteye doğru koşar.Yalnız bu atıştırmalıklarımızda yapacağımız bir takım değişiklikler bunun önünü alabilir.

Genel anlamda atıştırmalıklarımız tatlı ya da yağlı besinler oluyor.Bunlar yüksek oranda kalori, karbonhidrat ve yağ ile bir takım çok zararlı besin koruyucuları içeriyor.Bunların yerine bir takım doğal besinler koyarak hem beslenmemize yardımcı olabilir hem de bu alacağımız kötü besin öğelerinden arınabiliriz.Sözgelimi ben meyve yemeyi tercih ediyorum.Özellikle de sert olanları.Çünkü bunlar benim duygusal olarak boşalmamı daha rahat sağlıyorlar.Bir anlamda kinimi, sinirimi, stresimi bu sertlikten çıkarıyorum.Alternatif olarak meyveli yoğurtlar, yoğurt, sebzeler, salatalar, süt ve ürünleri tüketilebilir.Burada hayal gücü kişiye ait.Yalnızca doğal olması çok önemli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder