26 Ocak 2010 Salı

Diyet Yapmayi Birakin, Sağlikli Beslenmeye Geçin

Diyet Yapmayı Bırakın!
Fazla kilolarınızdan kurtulmak için kısa süreli ve şok diyetler mi yapıyorsunuz? Peki, sağlığınızın tehlikeye attığınızı ve diyeti bıraktığınız anda kilo alacağınızı biliyor musunuz? Diyet yapmayı bırakın, sağlıklı beslenmeye geçin!
Diyet Yapmayı Bırakın!

Sağlıklı beslenmek yaşam tarzıdır. Her besin grubundan ihtiyacınız kadar yemek, fiziksel aktivitelerle desteklemektir. Sağlıklı beslendiğinizde bulunduğunuz her yaşta formda kalabilirsiniz. İdeal kilonuza ulaşmak ve verdiğiniz kiloları geri almamak için alışkanlık edineceğiniz beslenme önerileri.
Karnınız acıktığında ya da acıkmış gibi yaptığında kek, poğaça gibi hamur işleri yerine bir kâse yağsız yoğurt, kepekli bisküvi, 1 bardak su, şeker oranı düşük bir meyve yiyin. Ara öğünleri sağlıklı beslenerek geçirmek bir sonraki ana öğünde daha az yemenizi sağlar.
Kilo vermek için aç kalmak zorunda olduğunuzu düşünüyorsanız, bu düşünceyi kafanızdan silip atın. Sağlıklı beslenmenin ve formda kalmanın temelinde günde 3 öğün yeterli miktarda yemek vardır.
Kan şekerini bir anda yükseltip bir anda yükselten yiyecekler daha çabuk acıkmanıza ve kendinizi halsiz hissetmenize neden olur. Öğünlerinizde tokluk hissi veren ve kana geç karışan lifli gıdalardan tüketin. Barbunya, brokoli, çilek, karpuz gibi yiyeceklerin lif oranı yüksektir.
Sindirim ve boşaltım sisteminin sorunlu çalışması kilo vermenizi engeller ve karın şişliğine neden olur. Günde 2 litre su içerek hem böbreklerinizin temizlenmesine yardımcı olun hem de lifli gıdalarla bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlayın. Eğer uzun süredir kabızlık sorunu yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana danışın.
Uyku düzeninizi oluşturun. Yetişkin bir insan için günlük 8 saat uyku yeterlidir. İhtiyacınızdan daha az ya da daha fazla uyumak kilo problemlerine yol açar. Uyku sırasında cilt kendini yeniler. Eğer yeterince uykunuzu alamazsanız cilt sorunları da yaşayabilirsiniz.
Bulabildiğiniz her fırsatta yürüyüş yapmaya çalışın. Yürümek tüm kaslarınızın çalışmasını sağlar ve kalp ritminizi düzenler. Estetik görünümden önce sağlığınıza önem verin ve kalp sağlığınızı koruyun.
Tatlı yemeyi seviyorsanız yemeklerden yarım saat sonra tüketin. Mide tarafından rahat sindirilmesi için yemek ve tatlı arasında boşluk bırakmak şarttır. Kızartarak yapılan ya da şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tercih edin.
Kendinizi hiçbir besin grubundan mahrum bırakmayın. Beslenme planınızda kırmızı et, balık, tavuk eti, meyve, sebze, tahıl ürünleri mutlaka bulunmalıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri ancak besinlerden karşılayabilirsiniz. Elbette ki büyük porsiyonlar değil küçük ve sağlıklı porsiyonlar tüketmeniz gerekir.
Unutmayın ki ölçü çok önemlidir. Sadece bir besin grubundan sürekli yemek kilo ve sağlık sorunlarına yol açar. Çok fazla kırmızı et yemek kabızlık, gut hastalığı gibi rahatsızlıklara neden olur. Beyin sağlığı içinse kırmızı etin içindeki vitaminlere ihtiyaç vardır. Haftada ya da 15 günde bir ızgara ya da haşlanmış kırmızı et yiyebilirsiniz.
Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzınız haline getirin, her daim zinde ve fit görünün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder